اخلاق دينی و تعامل سايبری

Ma'rifat-i Ākhlaqī, Vol.3. No.2, Spring 2012

غلام حيدر كوشا*

چكيده

در اين مقاله سعی شده است درباره خصوصيات آسيب زای فضای سايبر بحث شده و اخلاق دينی به عنوان جبران كننده و كاهش دهنده آسيب ها پيشنهاد شود. در مقاله، ابتدا خصوصيات رسانه و سپس عوامل ضعف اخلاق كاربران و در نهايت، دستاوردهای دين در تقويت اخلاق كاربران و راهبردهای تقويت و استحكام اخلاق دينی بررسی شده است. در اين مقاله تأكيد بر اين است كه اقدامات ملی و بين المللی كارآيی لازم را برای كاهش يا از بين بردن ناهنجاری های به وجود آمده ندارد، بلكه راهبرد فردی ـ اخلاقی و به صورت مشخص تر، اخلاق دينی می تواند فضای آسيب زای رسانه را به محيطی امن تبديل كند. اخلاق دينی، هم پشتوانه های استدلالی اخلاق كاربران را تحكيم می بخشد و هم ضمانت  اجرای كارآمدی در اختيار قرار می دهد. شرط مكمل راهبرد فردیـ اخلاقی جامعه پذيری دينی، تقويت روحيه خود ديگرپنداری، آشناسازی با پيامد منطقی رفتار كاربران و نهادينه سازی امر به معروف و نهی از منكر است.

* سطح چهار جامعه المصطفي العالميه و کارشناسي ارشد جامعه‌شناسي                     gh.koosha@hotmail.com

دريافت: 26/10/90 ـ پذيرش: 28/1/91