جستجوی مفاهيم اخلاق زيست محيطی در آموزه های اسلامی

نویسندگان:  حق شناس محمد*, ذاكری سیدمحمدحسین
 
 * بخش انرژی و معماری، گروه معماری، پردیس هنرهای زیبا، دانشگاه تهران
 
چکیده: 

زمینه: روند تحولات صنعتی قرن نوزدهم بعد از انقلاب صنعتی رشد فزاینده ای پیدا كرد و در نتیجه آن، حجم زیادی از آلودگی ها وارد محیط شد و خسارات زیادی به طبیعت وارد آمد. مفهوم سنتی توسعه كه حول محور رشد اقتصادی دور می زد تا قبل از دهه 70 میلادی تفكر غالب در جهان را شکل می داد. در نتیجه، اكثر كشورها بی محابا برای رشد اقتصادی بیشتر از طبیعت بهره گرفتند و به تبع آن خسارات جبران ناپذیری به طبیعت وارد گردید. از آن جا که کشور ایران هم از این بحران در امان نبوده، لزوم بازنگری عملکرد اخلاقی در زمینه محیط زیست احساس می شود. هدف از مقاله حاضر بررسی چرایی و چگونگی بروز این بحران و بررسی راه های برون رفت از آن با توجه به دیدگاه های اسلام است.
روش كار: از آن جا که آگاهی از دستاوردهای سایر ملل می تواند کمک موثری برای درک بهتر و کامل تر و در نهایت تصمیم گیری بر مبنای دیدگاه های خودی باشد، ابتدا طی یک تحقیق تفسیری تاریخی به بررسی روند شکل گیری مفاهیم زیست محیطی در غرب پرداخته شده و سپس نتایج آنها در آموزه های دینی به طور خاص، اسلام جستجو شده است.
نتیجه گیری: نتیجه به دست آمده حاکی از آن است که آموزه های اسلام دیدگاه های غربی را پوشش می دهد و تعامل با دیدگاه های دینی می تواند به بازکردن افق های جدیدی در جهت تکمیل نظریات اخلاق زیست محیطی و اجرایی شدن آنها کمک کند.

منبع : نشریه اخلاق در علوم و فناوری :   بهار و تابستان 1387 , دوره  3 , شماره  2-1 ; از صفحه 23 تا صفحه 30 .

http://www.sid.ir/FileServer/JF/70913870203

فایل ضمیمه: 
پیوستاندازه
دانلود مقاله 173.8 کیلوبیت [1 بار دانلود]169.76 کیلوبایت
موضوع سایت رویش: