نقش اخلاق كاربردی درتوجه به فلسفه اخلاق

محمدتقی اسلامی

چكيده

سخن گفتن از دانش يا نظام دانشی اخلاق، بدون غور و بررسی مبانی و زيرساخت‌های نظری اخلاق بی معنا است. اين مهم در كنار نقشی كه تأملات فلسفه اخلاق در نهادينه سازی اخلاق در بدنه علمی و فرهنگی و حتی در ميان آحاد جامعه ايفا میكند، توجه جدی و مؤثر به رشته مطالعاتی فلسفه اخلاق را ضروری می سازد. جذّابيت بخشی به مطالعه و پژوهش در موضوعات فلسفه اخلاق هدفی است كه در اين مقاله آن را جستجو كرده‌ايم. نخستين راهكاری كه اخلاق پژوهان كشور برای نيل به اين هدف پيشنهاد كردند توجه به نتايج تربيتی نظريات مطرح در فلسفه اخلاق بود. اين راهكار به دليل مشكلاتی كه در مقاله به آن‌ها اشاره كرده ايم تا كنون قرين توفيق نبوده است. پردازش و غنی سازی مباحث فلسفه اخلاقی با مباحث اخلاق كاربردی پيشنهاد بديلی است كه از امتيازات آن سخن گفته ايم و به اشكالات آن پاسخ داده ايم و خلاصه بر اين نظر تأكيد كرده ايم كه مطالعات اخلاق كاربردی می تواند نقش كاملاً مؤثری در جذاّبيت بخشی به مطالعات فلسفی در باب اخلاق داشته باشد.