نقش اخلاق كاربردی درتوجه به فلسفه اخلاق

سال اول، شماره دوم، بهار 1389، ص 45 ـ 58

محمدتقی اسلامی*

چكیده

سخن گفتن از دانش یا نظام دانشی اخلاق، بدون غور و بررسی مبانی و زیرساخت‌های نظری اخلاق بی معنا است. این مهم در كنار نقشی كه تأملات فلسفه اخلاق در نهادینه سازی اخلاق در بدنه علمی و فرهنگی و حتی در میان آحاد جامعه ایفا میكند، توجه جدی و مؤثر به رشته مطالعاتی فلسفه اخلاق را ضروری میسازد. جذابیت بخشی به مطالعه و پژوهش در موضوعات فلسفه اخلاق هدفی است كه در این مقاله آن را جستجو كرده‌ایم. نخستین راهكاری كه اخلاق پژوهان كشور برای نیل به این هدف پیشنهاد كردند توجه به نتایج تربیتی نظریات مطرح در فلسفه اخلاق بود. این راهكار به دلیل مشكلاتی كه در مقاله به آن‌ها اشاره كرده ایم تا كنون قرین توفیق نبوده است. پردازش و غنی سازی مباحث فلسفه اخلاقی با مباحث اخلاق كاربردی پیشنهاد بدیلی است كه از امتیازات آن سخن گفته ایم و به اشكالات آن پاسخ داده ایم و خلاصه بر این نظر تأكید كرده ایم كه مطالعات اخلاق كاربردی می تواند نقش كاملاً مؤثری در جذابیت بخشی به مطالعات فلسفی در باب اخلاق داشته باشد.