اقدامات فرهنگی اجتماعی آیت الله مرعشی نجفی(ره)
اقامه نماز آیت الله مرعشی نجفی در حرم حضرت معصومه(سلام الله علیها)
تأسیس کتابخانه و جمعآوری آثار خطی (که امروز کتابخانه آیتالله مرعشی نجفی نام گرفته است)
تأسیس حسینیه ای همجوار حرم مطهر حضرت معصومه (سلام الله علیها)
بازسازی و تعمیر مرقد محمدباقر مجلسی صاحب بحار الانوار
تجدید بنای مسجد راهآهن قم که در جنگ جهانی دوم توسط متفقین به کلیسا تبدیل شده بود
احداث مسجد راهآهن شهر ازنا
تأمین هزینه بیمارستان کامکار قم از محل وجوهات شرعی
تأسیس درمانگاه جدا در بیمارستان نکویی قم
ساختمان بخش قلب بیمارستان نکویی
مرکز توانبخشی و بهزیستی قم واقع در میدان امام به نام دارالشفای آل محمد(صلی الله علیه و آله)
احداث یکصد و چهل باب منزل مسکونی برای طلاب در انتهای خیابان آذر (طالقانی) قم
احداث واحد موتور برق امامزاده سلطان علی اردهال کاشان
تأسیس مساجد و حسینیههایی در سایر کشورهای اسلامی
کمک به سیل زدگان و زلزله زدگان و پناهندگان جنگ تحمیلی و مقروضین
تأسیس مدرسه مهدیه، مؤمنیه، شهابیه،مرعشیه
۶۰ سال اقامه نماز جماعت در حرم حضرت معصومه (سلام الله عیلها)
مکاتبه با دانشمندان دیگر مذاهب و فرقهها
عهدهداری منصب نقابت سادات(در زمان حضورش در نجف)
کتابخانه
هسته اولیه این مرکز علمی و فرهنگی موقعی شکل گرفت که آیت الله مرعشی در نجف مشغول تحصیل بود. او با انجام نماز و روزه استیجاری، حذف یک وعده غذای روزانه، کاستن بخشی از مخارج زندگی و کار شبانه در کارگاههای برنجکوبی پس از فراغت از درس، برخی از نسخههای خطی این مجموعه را فراهم کرد.
آیتالله مرعشی، معمولا چگونگی خرید کتاب را در پشت آن یادداشت میکرد. یادداشت پشت یکی از کتابها چنین است:
کتاب کشف اللغات و الاصطلاحات تألیف علامه عبدالرحیم بن احمد هندی بهاری حنفی مشهور به سور که به درخواست فرزندش شیخ شهابالدین بهاری در سال ۱۱۶۰ق به نگارش درآمده و اندکی پس از اتمام آن زندگی را بدرود گفته است. این کتاب را با مزد دو سال نماز استیجاری که به نیابت از مرحوم میرزا محمد بزاز تهرانی قبول کردهام، به مبلغ بیست روپیه بریتانیایی خریداری کردم. خداوند توفیق بر انجام کار دهد. شروع نماز از ابتدای روز ۲۱ ذیقعده سال ۱۳۲۲ق است. من دلشکسته، نویسنده این کلمات در حال گرسنگی بهسرمیبرم و مدت بیست ساعت است که نتوانستهام قوتی به دست آورم تا با آن سد گرسنگی خود کنم، خداوند در کار همه گرفتاران گشایش فرماید، شهابالدین حسینی مرعشی نجفی سنه ۱۳۴۲ق مدرسه قوام، یکی از مدارس مشهد جدم امیرالمؤمنین روحم فدای او باد.
گلی زواره، جامع فضل و فضیلت، ص۱۴۶
با مهاجرتاش به ایران، مجموعه کتابهایش نیز به ایران انتقال یافت و او در منزل شخصی به نگهداری و حفاظت آنها مشغول شد و نسخههای دیگری را گردآوری کرد. او پس از تأسیس مدرسه مرعشیه در ۱۳۸۵ ه.ق نخست کتابخانه کوچکی در دو اتاق مدرسه ایجاد کرد. در سال ۱۳۴۴ شمسی کتابخانه جدید در طبقه سوم این مدرسه گشایش یافت. استقبال زیاد از این کتابخانه، باعث کمبود فضا شد و سرانجام در زمینی به مساحت هزار متر مربع کتابخانهای ساخته شد و در پانزدهم شعبان ۱۳۹۴ قمری/ دوازدهم شهریور ۱۳۵۳ شمسی، کتابخانه عمومی آیت الله مرعشی با بیش از ۱۶۰۰۰ جلد کتاب خطی و چاپی افتتاح شد. با طرحهای جدید و گسترش کتابخانه، این مرکز در فضای وسیعتر و با امکاناتی پیشرفتهتر به خدمات خود ادامه داد و هماکنون از لحاظ تعداد و کیفیت نسخههای خطی کهن اسلامی نخستین کتابخانه کشور و سومین کتابخانه در جهان اسلام به شمار میرود. اکنون حدود هشتاد هزار عنوان نسخه خطی و متجاوز از یک میلیون جلد کتاب چاپی در این کتابخانه وجود دارد.