اخلاق دینی و تعامل سایبری

Ma'rifat-i Ākhlaqī, Vol.3. No.2, Spring 2012

غلام حیدر كوشا*

چكیده

در این مقاله سعی شده است دربارة خصوصیات آسیب زای فضای سایبر بحث شده و اخلاق دینی به عنوان جبران كننده و كاهش دهندة آسیب ها پیشنهاد شود. در مقاله، ابتدا خصوصیات رسانه و سپس عوامل ضعف اخلاق كاربران و در نهایت، دستاوردهای دین در تقویت اخلاق كاربران و راهبردهای تقویت و استحكام اخلاق دینی بررسی شده است. در این مقاله تأكید بر این است كه اقدامات ملی و بین المللی كارآیی لازم را برای كاهش یا از بین بردن ناهنجار ی های به وجود آمده ندارد، بلكه راهبرد فردی ـ اخلاقی و به صورت مشخص تر، اخلاق دینی می تواند فضای آسیب زای رسانه را به محیطی امن تبدیل كند. اخلاق دینی، هم پشتوانه های استدلالی اخلاق كاربران را تحكیم می بخشد و هم ضمانت  اجرای كارآمدی در اختیار قرار می دهد. شرط مكمل راهبرد فردی ـ اخلاقی جامعه پذیری دینی، تقویت روحیه خود دیگرپنداری، آشناسازی با پیامد منطقی رفتار كاربران و نهادینه سازی امر به معروف و نهی از منكر است.

* سطح چهار جامعة المصطفی العالمیه و کارشناسی ارشد جامعه‌شناسی                     gh.koosha@hotmail.com

دریافت: 26/10/90 ـ پذیرش: 28/1/91