روش مفهوم شناسی موضوعات اخلاقی و کاربست آن در مفهوم حياء

نویسندگان:  پسنديده عباس*

* دانشگاه قرآن و حديث

مفهوم شناسی موضوعات اخلاقی از مهم ترين مراحل دين پژوهي متن محور است. هدف اين پژوهش، بررسي روش مفهوم شناسي موضوعات اخلاقی و تطبيق آن بر موضوع حياء است. يافته های پژوهش آن است که مراحل مفهوم شناسی عبارت است از: 1. واژه پژوهی به معنی جمع آوری، بررسی و تحليل ديدگاه لغت شناسان و متخصصان، 2. مفهوم پژوهی دينی به معنی بررسی متون دينی و استخراج ويژگی های مؤثر در تعريف، 3. استخراج تعريف به معنی مشخص کردن مولفه های اساسی تعريف و مناسبات آن ها، 4. تحليل و تبيين تعريف با بررسی ابعاد موضوع شناختی، هستی شناختی و انسان شناختی. براين اساس، حيا ترکيبی است از حرمت تمديد شده، نظارت ادراک شده و خودمهارگری . نتيجه اينکه 1 مفهوم شناسی به لغت شناسی منحصر نمی شود و 2 حرکت روشمند در مفهوم شناسی موضوعات دينی، نيازمند ترويج روش و آموزش آن به پژوهشگران و دانش پژوهان حوزه دين است.

منبع:  نشریه اخلاق وحيانی: بهار و تابستان 1396 , دوره  5 , شماره  2 (پياپی 12); از صفحه 67 تا صفحه 96 .